Statement

Monique Gilbert begon met traditioneel quilten in 1984 in België, een land zonder quilt traditie. Snel maakte zij haar eigen designs.

Door de samenwerking met “de Kunstbank” in 1989 kwam zij tot het besef dat er nog veel werk te doen was voor het promoten van quilts als kunst.  Zij coördineerde Europa Quilts 1 en 2 in Leuven en is mede oprichter van Q.Art  www.q-art.be , een netwerk voor quilt kunstenaars in België.

Monique gebruikt stoffen uit haar voorraad (commerciële, en eigen hand geverfd, gezeefdrukt, gestempeld en niet-traditionele stoffen). Alle Art Quilts zijn machinaal gemaakt. Wanneer zij aan een project werkt is het haar missie om alle materiaal uit haar voorraad te gebruiken. Zij zegt: “Soms moet ik daardoor mijn initieel idee laten varen. Dikwijls is dit dan een beter design.

De hedendaagse textiele werken gemaakt door Monique Gilbert worden tentoongesteld in Europa, USA, Australië en Japan.

Haar passie is nieuwe technieken doorgeven aan gelijkgezinde textielkunstenaars  in de textielgroep Crossroads.    Ze moedigt hen aan om mee te werken aan projecten die ze zelf opstelt.  De resultaten worden  tentoongesteld tot ver over de grenzen.

De eendaagse workshops gaan door in ’t Stichelke te Lovenjoel bij Leuven.

Monique Gilbert-Oversteyns

monique.gilbert@skynet.be

Bacilus Beauty